Theo en Ed de Vries (midden) met hun 2e prijs voor beste
speculaasbakker van Midden Nederland.
Theo neemt in Wageningen de 2e prijs voor de beste Roomboter Amandelstaaf van Midden Nederland in ontvangst.
Een kritische jury beoordeeld de speculaas op kwaliteit.

Onze bakkerij 2 keer in de prijzen!


2e prijs - beste speculaasbakker van Midden Nederland

Op dinsdag 8 september werd tijdens een spannende wedstrijd
in Huizen de beste speculaasbakker van Midden Nederland verkozen. Maar liefst 25 ambachtelijke brood- en banketbakkers leverden hun speculaasjes zonder amandelen in voor de keuring, die georganiseerd werd door het bestuur van de NBOV-regio Utrecht-’t Gooi en Gelderland. Bakkerij E. de Vries uit Barneveld gooide hoge ogen en scoorde een 7,5 met zijn speculaas.

Onze bakkerij behaalde daarmee de tweede plaats. Hoewel Huizen bekend staat om haar speculaas en diverse bakkers uit deze regio deelnamen aan de wedstrijd, werden de bekers en bloemen op deze manier verdeeld onder bakkers uit Gelderland.

De speculaasjes werden gekeurd door een vakjury, onder leiding van Peter de Wit, vaktechnisch adviseur van banketbakkersgilde Heerlijk & Heerlijk. Ook sprak een consumentenjury zich uit. Naast het oordeel van vakbroeders is de mening van de klant immers minstens zo belangrijk voor een ambachtelijk vakman.
De deelnemende koekjes werden gekeurd op kleur, uiterlijk, decoratie en natuurlijk smaak. Volgens Peter de Wit keurden de juryleden voor een belangrijk deel ook op geluid: “Je hóórt gewoon het verschil wanneer je een hap neemt. Krokantheid is bij speculaas heel belangrijk.”

Peter de Wit wees er bovendien op dat niet alleen smaak doorslaggevend is voor de consument. “Opvallend was dat met name de consumentenjury de tekening op de speculaasjes heel belangrijk vond. Zij kregen een warm gevoel van een molen of een speculaasmannetje, omdat dit een herinnering aan vroeger oproept. Sentiment is een niet te onderschatten factor bij het beoordelen van producten,” aldus de juryvoorzitter. Hij wees er tot slot op dat de aanwezige bakkers niet moeten streven naar een kopie van het winnende speculaasje: “Blijf vooral uw eigen speculaas bakken, met hier en daar nog wat aandacht voor onze opmerkingen. Juist uw verscheidenheid tekent ons ambacht en maakt het rijk!”


2e prijs - beste Roomboter Amandelstaaf

Op maandag 4 oktober werd tijdens een spannende wedstrijd
in Wageningen de beste roomboter amandelstaaf van Midden Nederland verkozen. Vijftien ambachtelijke brood- en banketbakkers leverden hun amandelstaven in voor de productkeuring, die georganiseerd werd door het bestuur van de NBOV-regio Utrecht-’t Gooi en Gelderland. Bakkerij E. de Vries uit Barneveld gooide hoge ogen en scoorde een 7,4 met zijn roomboter staven.

De Barneveldse bakker behaalde daarmee de tweede plaats. Bakkerij De Vries behaalde verleden jaar ook al een tweede plaats tijdens deze regionale wedstrijd. Toen werd zijn gevuld speculaas gekeurd. Met een verschillend product opnieuw in de prijzen vallen, getuigt van grote en bovendien constante kwaliteit.

De amandelstaven werden geproefd, bekeken en letterlijk en figuurlijk gewogen door een vakjury onder leiding van Peter de
Wit, vaktechnisch bedrijfsadviseur van banketbakkersgilde Heerlijk & Heerlijk. De staven werden gekeurd op onder andere vorm, afwerking, kleur, structuur, eeteigenschappen en natuurlijk smaak.

Juryvoorzitter Peter de Wit was enthousiast over het niveau van
de inzendingen.

Hij prees bovendien de aanwezige bakkers voor hun deelname:
“Het is verstandig dat u hier vandaag uw roomboter amandelstaaf heeft laten keuren. Wij kunnen als ambachtelijke vakmensen zoveel van elkaar leren door te kijken, te proeven en te overleggen. Wij zijn geen concurrenten, maar collega’s van elkaar.
En uiteindelijk maken we ‘m allemaal precies zoals ónze klant hem het lekkerst vindt! Zo hoort het ook.”

Je eigen taart ontwerpen!

Wat is er nu leuker dan een eigen taart ontwerpen voor bijvoorbeeld het verjaardagsfeestje van uw kinderen, familie of als pakkende promo voorzien van uw bedrijfslogo. Dat kan nu online bij Bakkerij E. De Vries.

Kijk snel op de link, en ontwerp in 4 simpele stappen een eigen originele taart. Op te halen in onze winkel aan de Langstraat.
Succes en... eet smakelijk!

BESTEL EENS OP ONZE WEBSHOP!

Het is nu nog makkelijker bestellen bij Bakkerij E. De Vries in Barneveld. Bezoek eens onze webshop en maak een keuze uit ons ruim assortiment.